Red Purple Black

Skijaška oprema

IspisE-mail

Oprema koja nam je potrebna za skijanje:

  • skije s vezovima
  • pancerice ili skijaške cipele
  • skijaški štapovi
  • skijaška odjeća
  • dodatna oprema - kapa, rukavice, naočale i kaciga


Skije

Carving  tehnika skijanja, koja se uči lakše od klasičnog skijanja, potpuno je odredila da već nekoliko sezona proizvođači skija proizvode carving skije.

Carving skije imaju karakteristiku da same vode u zaokret, što je lakše za upravljanje, ali traži dodatnu snagu kod mijenjanja pravca zaokreta, no nova tehnika rezultira i manjim opterećenjem na skočnim zglobovima.

alt

Među carving skijama postoje različite varijante od onih za ekstremno skijanje do onih za rekreativce. U skladu s tim i oblik carving skija za pojedinu vrstu skijanja je različit, a očituje se u širini vrhova i repova u odnosu na centralni dio skije.

Dužina skija

Carving skije značajno su kraće od klasičnog oblika skija. Na izbor dužine carving skije trebao bi utjecati stil vožnje svakog pojedinog skijaša. Kraćim skijama lakše se ulazi iz zaokreta u zaokret, dok je duža skija zbog stabilnosti pogodnija za brže skijanje.

Stručnjaci preporučavaju da skija bude dužine između skijaševe brade i nosa, odnosno 15 do 20 cm manja od skijaševe visine. Poklonici bržeg skijanja trebaju izabrati skiju koja je oko 5 cm duža od ovog izračuna.

Na dužinu skije utječe i kilaža skijaša jer će teži skijašiokretati dužu skiju s manje napora nego oni s manje kilograma težine.

Vrste skija

- Easy-carver ili skije za početnike: skije koje su idealne za one koji tek upoznaju čari skijanja, ali i za rekreativce s manje iskustva jer su jednostavne za upravljanje. S njima se postiže manja ili srednja brzina, a pogodne su za blago strme staze.

- Slalom- carver ili slalomske skije: brze skije koje omogućavaju zavoje manjih radijusa i najveći nagib. Preporučavaju se iskusnim skijašima na tvrdim stazama sa srednjim nagibom.

- Allround- carver: imaju mnoge osobine, slične su onima za slalom, a od skijaša ne traže preveliki napor. Postižu srednje brzine, a dobro skijanje pružaju na uređenim i manje uređenim dijelovima staza

- Race- carver : brze skije optimalne za skijaše koji vole nešto veću brzinu i duže zavoje i to po dobro uređenim stazama.

- Skiercross: idealne su za sportsko carving skijanje na mekim i tvrdim uređenim stazama. Imaju veliku brzinu, a njihove karakteristike su između onih za brzu vožnju i onih za ekstremne zavoje 
 
- Allmountain: srednje brze skije koje su optimalne za različite staze, od tvrdih do mekih staza. Kombinacija su skija za freeridere i modela racecarver

- Freerider: široke skije za skijanje na padinama izvan uređenih staza koje postižu veliku brzinu 
 

alt  altalt


Vezovi

Vezovi služe kako bi fiksirali cipelu za skiju te ako su pravilno postavljeni i podešeni štite skijaše od povreda. Težina skijaša, znanje i iskustvo u skijanju trebaju biti razlog za izbor vezova.

Sve češće se na skijama koriste dodatne podloške ili lifteri, koji se postavljaju između skije i veza, a koji služe da se  dovoljnim nagibom na rubove naprave pravilni zaokreti.

 

Pancerice ili skijaške cipele

Pancerice moraju prvenstveno biti udobne i čvrsto držati stopalo čime se čuvaju skočni zglobovi, a pancerice koje pravilno prijanjaju uz nogu omogućit će bolju kontrolu skija.

Vanjski dio ove cipele napravljen je od vodonepropusnog materijala čime se noga štiti od ozeblina i sličnih povreda, dok je unutarnji dio napravljen prema anatomiji noge. Iako su često neudobne, pancerice se vremenom oblikuju prema nozi na kojoj su, a pravilan izbor pancerice važan je faktor u ugodnom skijanju. Za sve rekreativce, ali i one bolje skijaše preporuka je da ne kupuju natjecateljske pancerice koje su uglavnom tvrde i u njima je dugi boravak na snijegu nemoguć.

 

Štapovi

Dužinu skijaških štapova određuje visina skijaša, a kako bi pravilno odredili potrebnu dužinu štapova treba voditi računa da dok držite štap, vaša podlaktica tvori pravi kut, što se prvenstveno odnosi na tehnički slabije skijaše, koji tijelo drže u uzvišenom položaju. Oni koji skijaju brže i u nižem položaju moraju izabrati nešto kraće štapove.

 

Skijaška odjeća

Skijaške staze često su dokaz kako se skijanje može spojiti s modom, ali iako će mnogi reći da je važno kako izgledaš na skijalištu, prvenstveno je od važnosti da je skijaška odjeća udobna, sigurna i da štiti od hladnoće i mogućih povreda. Duga povijest odjeće za snijeg i tehnološke preinake koju odjeća ima iz godine u godinu, garancija su da je većina odjeće koju danas skijaši imaju za izbor, u skladu s njenom funkcijom.

 

Dodatna oprema

altIako se rukavice i naočale te skijaške kape ubrajaju u dodatnu opremu, one su postale neizostavni dio opreme za svakog skijaša.
Rukavice štite od hladnoće te od suhe i ispucale kože koja je karakteristična za hladnije vremenske uvjete, a rađene su od vodonepropusnih materijala s umecima za toplinu s unutrašnje strane. Zaštita od hladnoće je i kapa koja bi trebala prekrivati uši zbog strujanja hladnog zraka pri skijanju.

Zbog refleksije sunčevih zraka i često nepovoljnih vremenskih uvjeta na skijalištu, važan detalj u opremi su i skijaške naočale, koje omogućavaju bolju preglednost te štite oči i dio lica. Pri izboru naočala treba voditi računa da vizir ima ima zaštitu od UV zračenja koje je opasno za oči te da je napravljen od materijala ili s dodatkom premaza koji sprječavaju magljenje. Važno je i da naočale dobro prijanjaju uz kacigu ili glavu.

Kacige su dio opreme koji je na većini skijališta obavezan za djecu do 14 godina, a na nekima je obavezan i za ostale skijaše zbog učestalosti nesreće u kojima su skijaši zadobivali ozljede glave. Materijal od kojeg je izrađena kaciga, te odgovarajuće dimenzije u skladu s oblikom i veličinom glave skijaša, kacigu čine sigurnosnim dijelom opreme.