Red Purple Black

Priprema i održavanje skija

IspisE-mail

Da bi skijanje bilo sigurno i ugodno, potrebno je skije pravilno pripremiti prije prvog skijanja, redovno ih održavati i na kraju sezone ispravno odložiti. Mnogi skijaši svoje skije žele pripremiti i održavati sami, a za njih donosimo nekoliko osnovnih savjeta i postupaka.      

Na skijama treba povjeriti na koju su kilažu namješteni vezovi (posebno ako je skije koristio drugi skijaš) te podesiti vezove. Rubove skija treba naoštriti, a klizne površine namazati.

alt

Alati i sredstva potrebna za pripremu i održavanje: držač kojim se učvršćuju skije, metalni i plastični strugači,  poliesterski štapići (crni ili bezbojni) ,gruba i fina turpija-univerzal file, fine file, radial file, skijaška pegla, neko sredstvo za rastvaranje i čišćenje nečistoća (wax remover-tekućina za uklanjanje ostatka voska kada se radi popravak klizne plohe, te tekućine za  čišćenje klizne plohe od raznih materijala prašine ,soli  itd – clear gel , citosil),  voskovi, četke.


Prije izlaska na snijeg, na skijama treba:
 

  • Priprema novih skija: Kako su čelični rubovi i klizna obloga na skijama uređeni tvornički, zbog lakšeg upravljanja skijama, rekreativci ih moraju po cijeloj dužini blago istupiti kako bi se smanjila oštrina čeličnog ruba ili kantne.  To se radi finom turpijom (diamond file) ili brusnim papirom na dužini 20 cm na gornjem i 10 cm na zadnjem dijelu skije.  Za prvo namještanje vezova potrebno se savjetovati s iskusnim skijašima, jer je vezove potrebno namjestiti prema skijaškom znanju, fizičkoj sposobnosti, a tek onda kilaži.          
  • Čišćenje: Najprije se sa klizne obloge skija metalnim strugačem skida prljavština, a čišćenje se vrši tkaninom koju smo umočili u neko od sredstava za čišćenje. Kako danas postoje sredstva za čišćenje u spreju, obloga se pospreja pa zatim čisti tkaninom.
  • Popravci: Na oštečene dijelove klizne obloge tope se i zalijevaju polietilenski štapići, a potom se višak polietilena skida metalnim strugačem. Rubovi klizne obloge bruse se grubom pa finom turpijom kako bi se klizna obloga izravnala s kantnama (čeličnim rubovima). Čelični rubovi bruse se također grubom i finom turpijom i to pod uglom od 86 – 90 stupnjeva- Rubnici se ugađaju za svakog skijaša prema skijaškom znanju, tvrdoći skije i proizvođaču skija. Važno je napomenuti da tvrda staza traži oštrije rubnike.
  • Kliznu oblogu treba tkaninom namočenom u sredstvo za čišćenje ili pomoću spreja očisti, te zatim nanijeti vosak. Kako se nebi oštetila klizna obloga i uništio vosak, on se nanosi skijaškom peglom. Suvišni sloj ohlađenog voska treba skinuti plastičnim strugačem, a potom četkama fino zagladiti kliznu oblogu.
  • Profesionalni ski servisi: Za sve koji nisu u mogućnosti sami pripremiti skije za sezonu, na usluzi stoje ski servisi, koji će vam profesionalno i uredno pripremiti skije i po potrebi ih popraviti.
  • Spremanje skija za narednu sezonu: Kada skijaška sezona završi skije je potrebno pravilno uskladištiti za iduću sezonu. Skije svakako treba očistiti,  i nanijeti univerzalni vosak toplim postupkom koji ostavljamo tako jer sprječava sušenje klizne plohe. Naneseni vosak koji nismo strugali niti polirali također će zaštiti i rubove skija od korozije.  

Kako mnogi skijaši ne primjenjuje ovakav način konzerviranja skija, njima savjetujemo da makar skije očiste i osuše krpom te do iduće zime postave odvojeno u vertikalan položaj.