Red Purple Black

Fužine, mjesto za prikupljanje energije i uživanje u prirodi

IspisE-mail

BILI SMO DIO BAJKE MOUNTAIN SHIRE
Zima koja je za nama, s manjkom prave zimske idile, poklonicima snijega na ovim područjima donijela je nezadovoljstvo, posebno onima koji vikendom nestrpljivo očekuju “bijeg” s gradskih ulica. 
Vremenske prilike uobičajene boravke u prirodi ove zime i nisu baš dopustile, pa smo tako jedva dočekali prve proljetne dane, da se uputimo u neku od zelenih oaza prostora na kojem živimo.
 
A gdje otići, bilo je pitanje na koje se naša grupa, sastavljena od novinara iz novinske, radijske, portalove i televizijske redakcije, urednika i fotografa, u nadi pravog odmora od svakodnevnih medijskih obaveza, pokušala dogovoriti. Vlašić, Jahorina, Kupres, Bjelašnica? Sve nas je privlačilo, znali smo da su na tim planinama i proljeća lijepa poput zima, ali nismo se mogli odlučiti. 
I onda odjednom netko kaže: Gorski kotar, predio Hrvatske zanemaren od većeg dijela ostatka države, a makar prema pričama i kratkim susretima s njim, vrijedan pažnje.
 
Za promjenu, u istraživanje Gorskog kotara
 
I nije nam trebalo mnogo… s jedne od reklama pozivaju nas u Fužine, točnije Fužinarsku kuću. Oni pozvali, mi se odazvali, iako smo o Fužinama do tada znali tek da se nalaze u srcu Gorskog kotara te da su nadaleko poznati po tome što organiziraju doček Nove godine na otvorenom, ali točno u podne. No, bila je ovo prilika da ih upoznamo bolje.
 
 
U Fužinarskoj kući, velikom objektu u samim Fužinama, dočekao nas je domaćin, vlasnik objekta, ni manje ni više nego Splićanin,  Emilijan Obradović  Lino, kojeg je život i želja za razvojem zdravstvenog turizma dovela do Fužina i Fužinarske kuće te kojem nije trebalo mnogo da splitske gradske ulice zamijeni ljepotom prirode Gorskog kotara.
 
Naš domaćin odmah nas je uputio što svakako trebamo pogledati, gdje otići, čime se baviti. A bilo je toga mnogo. Iako smo željeli stići na što više mjesta, prirodnih atrakcija i ljepote bilo je toliko da smo tek malo odškrinuli vrata svim užicima čula vida, sluha i mirisa.
 
Visoko iznad i ispod zemlje
 
Fužine su moderne i atraktivne u svim godišnjim dobima, a istodobno daleko od svakidašnjega brzog tempa. 
Atrakcija cijelog kraja je špilja Vrelo, koju karakteriziraju raznoliki podzemni oblici, pa za nju kažu da je Postojna u malom. Jezera Bajer i Lepenica su umjetna jezera koja su se, baš poput pravih, uklopila u goranski pejzaž. 
Prekrasni planinski vrhovi do kojih vode obilježene staze okružene bogatom vegetacijom karakterističnom za ovaj kraj, nadvili su se nad Fužinama, a među njima svakako treba spomenuti  vrh Bitoraja (1386m), Viševice (1428m) i Tuhobića (1106m), odakle se pruža prekrasan vidik na more..
 
 
Prirodnih ljepota ima nebrojeno mnogo, posebno jer je cijeli Gorski kotar jedna povezana cjelina, pa iz ove reportaže ne smijemo izostaviti, između brojnih špilja kojima ovaj kraj obiluje, ni špilju Lokvarku, najdublji turistčko-speleološki objekt u Hrvatskoj. Ova špilja ima 6 galerija, do dubine od 270 metara,  od kojih su 4 uređene za turiste, koji se tako mogu spustiti do 80 metara u zemljinu utrobu, odnosno, turisti prolaze spuštajući se oko 800 metara unutar špilje. 
Boravak u ovoj špilji za cijelu našu ekipu bio je nesvakidašnje iskustvo, koje se teško zaboravlja.
 
Aktivnosti ko u priči
 
Zbog zanimljivih sadržaja, Fužine i njihova okolica pružaju brojne mogućnosti, od planinarenja i vožnje kočijom, kupanja u jezeru, veslanja, jedrenja, surfanja, preko vožnje kanuima i drugim različitim plovilima, ronjenje, do korištenja različitih sportskih terena....Poklonici adrenalinskih sportova mogu se okušati u raftingu, brdskom biciklizmu, alpinizmu, paraglajdingu pa i moto crossu.  Ljubitelji konja, imaju mogućnost jahanja, a jezero Bajer predstavlja odličnu okolinu za kondicijske pripreme.
 
U zimskim mjesecima, kada je sve pod snijegom, Fužine mogu biti dobra polazna točka za odlazak na nekoliko obližnjih skijališta, sanjkališta i klizališta poput onih u Delnicama, Begovu razdolju ili Mrkoplju, a svakako treba spomenuti i jednu od atrakcija, vožnju Fužinama u pravim, starinskim saonicama.
 
Nesvakidašnja hrana i ugodan smještaj
 
Ni turisti, koji preferiraju gastronomsku ponudu kraja u koji dolaze, neće biti razočarani, niti onim za stolom, niti ambijentima u kojem se gastronomski objekti nalaze, a iz našeg iskustva možemo usput spomenuti tek popečke od koprive, namaz s dodatkom medvjeđeg luka, najbolju juhu od gljiva na svijetu, divljač pripremljenu na desetke različitih načina, puru za koju smo pomislili da su krumpiri ispod peke… I naravno, bezbroj ljekovitih trava i šumsko voće, kojim se ovaj kraj može podičiti, a i mi smo ih degustirati u kapljicama “božanskog nektara”.
 
 
Smještajni kapaciteti prilagođeni su potražnji, ali naš izbor Fužinarske kuće bio je pravi pogodak. Kuća namijenjena kako individualnim gostima i obiteljima, tako i skupinama od 20 do 70 osoba u ugodnim sobama sa WC-om i tušem. Za potrebe sastanaka ili seminara na raspolaganju je konferencijska dvorana sa 80 sjedećih mjesta, a u restoranu vam, uz odličnu hranu, nude i obiteljsku atmosferu.
 
Domaćini u Fužinarskoj kući  ne pružaju samo uslugu smještaja, već za goste organiziraju različite dnevne aktivnosti, a zainteresiranima omogućuju, između ostalog, i primjenu alternativnih metoda liječenja.
 
Obavezno posjetiti
 
Kada moraš otići s jednog mjesta, na kojem si imao priliku boraviti nekoliko dana, i koje te očara svime što pruža, negdje duboko u čovjeku ostane neka tuga. Ovaj put ni mi nismo mogli biti imuni na taj osjećaj.
Upoznali smo nešto drugačije, vidjeli slike prelijepe prirode u živo, odmorili se od politike, gospodarstva, recesije, EU fondova, komunalnih problema, te kratko se, uz pomoć prirode,  posvetili sebi i onome što je u nama.
 
I zato, Josip, Joško, Dijana, Marijana, Ante, Jakov, Ina i Ivan, bez imalo premišljanja, ovaj put preporučuju vam odlazak u Fužine. Vrijednost koju ne smijete zanemariti i nećete požaliti.
A i  mi se vraćamo, jer slijedeći put moramo vidjeti i Zeleni vir i Vražji prolaz, bajkovite priče o tamošnjim vilenjacima, još poneku od mnogih špilja i još mnogo toga.
 

KOMENTARI

Zadnji OGLASI

Prijatelji