Red Purple Black

BJELAŠNICA: Dalmatinci neopravdano zanemarili skijanje na ovoj planini

IspisE-mail

REPORTAŽA SA SKIJALIŠTA KOJE JE TAKO BLIZU, A TAKO DALEKO
Među skijalištima  na kojima pratimo stanje na stazama nalazi se i ono na Bjelašnici, u vezi kojeg skoro nikad nije bilo prijepora i rasprava među našim čitateljima, i to iz jednog razloga, ova je planina rijetko kome od njih upisana u planove skijanja.  Rijetko koja informacija s ove je planine stizala do skijaša u Dalmaciji pa je skijanje na njoj, od strane Dalmatinaca, uglavnom zanemareno, a rekli bi – potpuno neopravdano.

Kako su do nas do sada stizale šture vijesti s ove olimpijske planine i to uglavnom zbog lošeg marketinga i nedostatka promocije, ekipa DalmacijaSKI prošlog se vikenda uputila upravo na Bjelašnicu. Među nama se našlo i iskusnih skijaša i bordera kao i skijaških početnika, ali i onih koji umjesto skija na snijegu više preferiraju dobru zabavu i gastronomsku ponudu. Nakon produženog vikenda i svih ugodnih i manje ugodnih iznenađenja, poput magle koja je subotnje jutro pretvorila u igru skrivača na 2060 metara, svi smo se složili u jednom, Bjelašnica može pružiti odlično skijanje, ugodan provod i dobru atmosferu te dolazak na nju nije gubljenje vremena.

Skijaške staze

Među skijalištima u okružju Bjelašnica se može pohvaliti s možda najviše prirodnog snijega, te nakon Jahorine najvećim brojem kilometara skijaških staza, a prema ocjeni naših iskusnih skijaša, konfiguracija staza najbolja je na ovim prostorima. No, ono što kvari sveukupni dojam je vertikalni transport, kojemu hitno treba nova investicijska injekcija.


Denis Salispahić

Nešto više o stazama i skijanju na Bjelašnici ispričao nam je Denis Salispahić, učitelj i trener skijanja, koji na ovoj planini od polovice prosinca do početka travnja boravi svakodnevno.

- Bjelašnica ima sedam glavnih staza u dužini približno oko tridesetak kilometara, a među njima ima lakih staza, srednje teških staza, ali i onih izuzetno zahtjevnih, na kojima se vozio i olimpijski spust. Staze opslužuje pet liftova i jedan dvosjed te trosjed, a taj vertikalni transport najveća je boljka na ovom skijalištu. Iako se redovno održava i pokriva sve staze, transport je pomalo spor za apetite današnjih skijaša. No, ako se uskoro krene u realizaciju najavljenog projekta izgradnje nove sjedežnice i taj će problem ostati za nama.

Bjelašnica pravo mjesto za obitelji

Ova planina idealna je za sve one kojima je daleko otputovati na neko skijalište na zapadu, nema previše gužve iako ponekad vikendom izgleda drugačije; vremenske prilike su, unatoč pogrešnom mišljenju, uglavnom povoljne pa i ova magla nije česta pojava. Ja bih kazao kako je Bjelašnica pravo mjesto za obitelji, jer ima dovoljno staza za sve kategorije skijaša – rekao nam je u razgovoru Salispahić, napomenuvši da je Bjelašnica za mnoge skijaše nepoznanica jer nedostaje kvalitetne promocije ove planine.

Da će Bjelašnica krenuti korak naprijed, posebno u transportu i zabavnim sadržajima, koji su najslabija točka skijališta, Salispahić vidi i u činjenici da će Bjelašnica uz Jahorinu biti domaćin Olimpijadi mladih 2017. godine, za što će se morati osigurati dodatna financijska sredstva.

Smještaj

Na Bjelašnici postoje dva hotela i cijeli niz apartmanskih kompleksa.

Najpoznatije mjesto za smještaj na Bjelašnici je hotel Maršal, koji je u vlasništvu države, a već godinama mu je na čelu Zahid Beširević.

U ovom hotelu, smještenom na području Babin dol na 1273 metra nadmorske visine, gosti se mogu smjestiti u jednu od 70 soba, od kojih je manji dio jednokretvetnih, a većina dvokrevetnih ili apartmani. Gastronomska ponuda u hotelu je na zavidnoj razini, osoblje pristupačno, a tek im nedostaje dodatnih sadržaja i adaptacija ponekog detalja.

Obližnji apartmani, čiji broj svakodnevno raste, svojim gostima pružaju kvalitetan smještaj, a jedni od onih koji su prepoznali Bjelašnicu kao idealno mjesto za zimski odmor su gosti iz Mađarske, Turske, Poljske i Slovačke, dok su Hrvati u malom broju, a nešto češće ovdje pristižu tek skijaši s dubrovačkog područja.

Hotel Maršal

Zabavni sadržaji

Iako se naša skupina dvije večeri na Bjelašnici odlično zabavila, posebno zahvaljujući osoblju caffe bara Priča, mnogi koji dođu na ovu planinu ostanu zakinuti za izvanpansionsku zabavu i događanja, jer takvih sadržaja naprosto nedostaje. Poneki caffe bar, jedna pivnica, šator pored malog klizališta, bilo je sve što smo uspjeli „otkriti“ u večernjim satima našeg boravka na Bjelašnici.

Tijekom dana na startnom dijelu skijališta postoji nekoliko ugostiteljskih objekata sa šarolikom ponudom te priručnih objekata „zaduženih“ za ulogu DJ-eva, što cijelom skijalištu daje neku posebnu notu, ali ni ti kapaciteti nisu dovoljni za tisuće skijaša koji vikendom dođu na skijanje.

Cijene

Cijene na Bjelašnici slične su onima na drugim BIH skijalištima, dnevna ski karta košta 33 KM, karta za noćno skijanje u kojem smo uživali kao da je iz neke priče, košta 20 KM. Za 70 KM u srcu sezone te za 60 KM od veljače na dalje, možete uživati u polupansionu u hotelu Maršal, dok su cijene pića i hrane na skijalištu i nekoliko ugostiteljskih objekata iste kao i kod nas.

Sve u svemu, niti prejeftino niti preskupo za naše džepove.

Svakako doći opet

Na kraju, u nadi da smo vam makar malo približili stanje na Bjelašnici, do koje se stiže za nešto više od četiri i pol sata iz Kaštela, naravno ako ne stanete probati janjetinu na Jablanici, naša ocjena za ovo skijalište je: doći ćemo opet.

I to iz razloga što je put, pa i onaj od glavne ceste do planine, uredan i nije predug, što su staze raznolike i dobro uređene, što na Bjelašnici mogu dobro skijati i djeca i početnici i iskusni skijaši i borderi te što su cijene prihvatljive. Isto tako, ovdje je skijalište, pa nikome ne smeta što ne može do njega spustom iz prve vikendice. Ako ne želite skije stotinjak metara nositi na ramenima, do skijališta možete automobilom koji ćete ostaviti na parkingu, predviđenom za oko 800 automobila,  a da vam olakšaju dolazak do skijališta, nadležni su se ugledali na zapad, te organiziraju kombi prijevoz do smještaja za goste kojima je tih stotinjak metara previše za fizičku spremu.

A kada stigne dio obećanog novog transporta te proradi novi hotel s najavljenim sadržajima, čije se otvaranje uskoro očekuje, sigurno nećemo biti jedini koji će izreći to: doći ćemo opet.


 

KOMENTARI

Zadnji OGLASI

Prijatelji