Red Purple Black

Ljetna šetnja zelenim planinama

IspisE-mail

PRIRODA, MIR I TRADICIJA
Već nekoliko godina, usred onih ljetnih vrućina koje „zapale“ svaki centimetar betona u okolici, malo hlada umjesto u moru potražimo na Vlašiću, gdje u dan ili dva naprosto uživamo u spavanju ispod jorgana i opuštanju od zvukova klima uređaja i ponekad nesnosnih zvukova koje proizvode naši cvrčci.

Dužina našeg kratkog boravka, jer svi bi htjeli i koji dan duže boraviti na planini, uvjetovana je radnim obvezama pa naša mala družina taj kratak predah iskoristi i za kratak posjet okolici Livna te Kupresu, a na našim limenim ljubimcima obavezno svratimo i do još ponekog planinskog odredišta. Tako smo prošle godine posjetili predivnu okolicu Busovačkih staja, a ove smo godine kratko vrijeme proveli na Rostovu, a pogledali smo i kako izgleda izgradnja etno sela uz Buško jezero.

Temperature su bile idealne, dnevna nešto manja nego u Dalmaciji, a sa zalaskom sunca na sebe smo oblačili dodatnu odjeću. Jutra sunčana i svježa, za pravo uživanje u ispijanju kave na nekoj od terasa.

Naravno i ove godine, osim uživanja u zelenoj boji prirode i hladu visokih stabala, priuštili smo sebi i uživanje u tradicijskim jelima vlašićkog i kupreškog kraja, od raznih pita, mesa ispod saća, domaćeg sira i uštipaka pa do domaćeg džema od malina i šumskih jagoda.

Da nismo jedini koji poneki dan pobjegnu u planine, uvjerili smo se i na Kupresu gdje se tijekom ljeta okupljaju paraglajderi, biciklisti, planinari i izletnici. I na Rostovu smo naišli na veći broj turista, a Vlašić je osim oaze za uživanje u miru, postao i ljetna rekreacijska destinacija. Osim vožnje biciklima, dugih šetnji i planinarenja, svima koji dođu pruži i mogućnost jahanja te igranja tenisa, malog nogometa, košarke, pa i kupanja u bazenima nekog od tamošnjih objekata.

I dok je pred nama nekoliko jesenskih mjeseci u kojima ćemo s nestrpljenjem čekati da kišne oblake zamjene oni snježni koji će nam donijeti bijelu boju i ponovo nas odvesti na neku od planina, preostaje nam listati fotoalbum i uživati u zelenoj boji bosanskohercegovačkih planina, a s vama dijelimo mali dio onoga što je naš fotoaparat zabilježio.

 

KOMENTARI

Zadnji OGLASI

Prijatelji