Red Purple Black

Proljetno skijanje u Obertauernu

IspisE-mail

sKAD BI SE MOGLO OTPUTOVATI
Rijetko koji izbor najboljeg skijališta u austrijskim Alpama, pa i šire, proći će bez Obertauerna. Pogotovo se to odnosi na proljetno-uskrsni dio sezone, kada se već na brojnim drugim, spustovi pretvaraju u zelene pašnjake. “Tamo gdje je snijeg kod kuće” – moto je Obertauerna, kojeg se zbog svoje konfiguracije naziva i „snježnom zdjelom Austrije“.

Iznenađenje:  Najbolji je travanj

- Mi možemo sebi dopustiti takvu izjavu jer je snijeg u travnju ovdje zajamčen - kaže Mario Siedler, direktor Turističke zajednice Obertauerna.

Meni osobno to je najdraži dio godine za skijanje. Prošloga vikenda na Obertauern i sami smo naišli na pravu zimsku idilu. U tom dijelu austrijske pokrajine Salzburg smjenjivali su se kristalno nebo i snježni oblaci, tako da se mjesto i okolni vrhovi u ponedjeljak u jutro, nakon dva dana sunca, probudili s 20-ak centimetara friškoga snijega.

s1

Atrakcija: Skijaški perpetuum mobile

Samo središte mjesta nalazi se na 1740 metara nadmorske visine, odakle se grana mreža 26 gondola i žičara, vezujući 100 kilometara staza. Domaćini su posebno ponosni na svojevsrni skijaški perpetuum mobile – Tauernrunde, koji vas u smjeru kazaljke i obrnuto, te preko sedam najvećih vrhova preko 2000 metara – Super 7, vodi u krug oko mjesta.
Visina i snijeg koji se zadrži gotovo osam mjeseci mogli bi sugerirati da se radi o surovom, teško pristupačnom mjestu, gdje je Bog rekao laku noć. Zato će vas iznenaditi pravi mali gradić, koji živi dan i noć, s bezbroj dobrih hotela, apartmanskih kuća, dućana, restorana, kafića, noćnih klubova ...

s2

Oprez: Gamsleiten 2 – ‘najcrnje’ od crnih

Obertauern posebno vole mladi, ali se domaćini trude predstaviti ga kao obiteljsku destinaciju, u kojoj će svatko naći nešto za sebe. S jedne strane, primjera radi, istaknut će legendarni Gamsleiten 2, jednu od najstrmijih staza u Europi „najcrnje kategorije“, na kojoj i najvećim adrenaliskim ovisnicima zastaje dah. Istodobno, u Dječijem svijetu Obertauerna sadržaji su za djecu od dvije godine pa naviše, pravi mali snježni raj s igralištima, vrtićima, disco-klubom ...

s3

Posebnosti: Kopanjem do BMW-a

Tako se i stari i mladi koncem svakoga travnja na Obertauernu late lopate i krenu kopati u potrazi za blagom. Ono je zatrpano u sanducima pod snijegom spomenutog Gamsleitena, njih ukupno 30, a najvredniji je onaj s ključem sportskog automobila vrhunske klase. Posljednjih godina to su bilio porsche boxster i hummer H3, a ove bmw X3. Ipak, Obertauern su najviše proslavili legendarni Beatlesi. Oni su za snimanje Helpa tražili scene snijega.
Jedino mjesto na kojem su ga u u proljeće te godine mogli naći bio je upravo Obertauern. Legenda kaže da su jednu večer odlučili zasvirati u pauzi nastupa nekog lokalnog folk-benda. Nisu dugo izdržali na pozornici jer im je pukao razglas. Valjda u šali, gazda im je hotela zaprijetio da će morati nadokanditi štetu. Netko iz četvorke mu je na to uzvratio: - O.K., ako je tako, onda ćeš ti nama morati platiti nastup!

s4

Obertauern u brojkama

- 725 kilometara udaljenost je od Splita, 90 kilometara od Salzburga
- 100 kilometara staza: 61 km plavih, 35 km crvenih i 4 kilometra crnih
- 26 visećih žičara i vučnica kapaciteta 47.038 skijaša po satu
- 7 najviših vrhova na skijalištu naziva se Super Seven (S7)
- 187,50 eura cijena je 6-dnevnog ski-passa za odrasle u glavnoj sezoni, a 170 eura u međusezoni

KOMENTARI

Prijatelji