Red Purple Black

Sve više skijaša na sve duže kredite

IspisE-mail

ZAGREB - Čak 200 tisuća Hrvata ove će sezone otići na skijanje, od čega njih gotovo 70 posto u terminu školskih praznika krajem siječnja. Najviše skijaških aranžmana prodano je u Zagrebu, Rijeci i Splitu, a turistička agencija Generalturist, putem koje će na skijanje otići oko 11 tisuća hrvatskih građana, bilježi čak 20 posto bolju prodaju skijaških aranžmana u odnosu na lani.

Kako se to uklapa u rezultate istraživanja, koje su proveli Centar za socijalni nauk Crkve i Hrvatski Caritas, objavljene ovih dana, prema kojima je u Hrvatskoj gotovo 30 posto kućanstava siromašno, pitanje je o kojemu bi se dalo raspravljati. No, odgovor bi se zasigurno mogao naći u načinu plaćanja tih aranžmana, odnosno sve češćoj pojavi da se u Hrvatskoj "živi na rate" i činjenici da i većina siromašnih priznaje da živi na kredit i da troši više nego što zarađuje.
Prema riječima Maje Weber, voditeljice Odjela za odnose s javnošću Generalturista, više od 90 posto uplata odnosi se na obročno plaćanje karticama ili čekovima na šest, 12 ili čak 24 rate. Budući da su cijene ostale na raznini prošlogodišnjih, većina obitelji s prosječnim primanjima smatra da si na više rata mogu osigurati tjedan dana skijanja. Sedmodnevni aranžman koji uključuje apartmanski smještaj s uključenim prijevozom i ski pasovima, za četveročlanu obitelj stoji oko 10 tisuća kuna, a apartmanski smještaj, ističu u Generalturistu, traženiji je i s cijenom povoljniji od onoga hotelskog.
Na redovitom mjesečnom brifingu za novinare u Generalturistu u četvrtak bilo je riječi i o katastrofalnim posljedicama tsunamija na turizam jugoistočne Azije, ali je naglašeno kako za destinacije potput Tajlanda, Šri Lanke i Maldiva i dalje vlada dobar interes domaćih putnika.

Izvor: Slobodna Dalmacija

KOMENTARI

Zadnji OGLASI

Prijatelji