Red Purple Black

Američka ski pita: Ni u SAD-u skijanje nije bez problema

IspisE-mail

Skijaši se i u ostatku svijeta pokušavaju dokopati snježnih padina. I dok u Europi nema ozbiljnijeg skijanja, u SAD-u  su otvorili skijališta uz epidemiološke mjere. Prema fotografijama koje stižu preko Atlatnika, gužve su nevjerojatne.

Naglašava se potreba distanciranja kao i kod nas. Dozvoljeno je upola manje sjedala od kapaciteta sjedežnice, primjerice  troje na šestosjedu. Zbog svega nastaju neviđeni redovi,  ali skijaši se drže onog,  bolje išta nego ništa.

Karantena je i kod njih „natjerala“  velik broj ljudi u prirodu i planine. To je rezultiralo povećanim brojem planinara i turnih skijaša čak i u ovim zimskim uvjetima. Sve to rezultira velikim brojem intervencija GSS-a i nesreća. Strašno zvuči podatak kako je samo u prvom tjednu veljače u lavinama u SAD-u smrtno stradalo 15 ljudi.

Kao dodatni razlog stradavanju,  oni koji se razumiju, navode da je prvi snijeg koji je pao bio slab, dok je na njega kasnije napadala velika količina snijega koja je nestabilna. Zanimljivo je kako njihovi poznatiji backcountry ski centri imaju područja predviđena baš za turne skijaše.

Imaju neprofitne organizacije koje se uzdržavaju donacijama, a  prognoziraju lavinsku opasnost za točno određena lokalna odredišta. Mnoga su sad nakon povećanog broja nesreća i zatvorena, do daljnjeg.

Uglavnom, ni preko bare nije sjajno, ako ste se pitali.

KOMENTARI

Prijatelji