Red Purple Black

Malo bijega od snijega: Na dva kotača Parenzanom

IspisE-mail

Ovih dana su po planinama i brdima na kontinentu, ali i gradovima i cestama  dominantni snijeg i blato, što nije baš ugodno okruženje velikoj većini biciklista. Alternativa za izbjegavanje hladnoće i nemoguće vožnje po snijegu, a kad i uspiješ čišćenje traje koliko i vožnja, su trenažer ili odlazak negdje bliže moru.

Proteklih tjedana Istra je bila prekrasna, s nešto višim temperaturama nego na kontinentu, vjetra puno manje nego južnije. a snijega je u vrijeme mog posjeta bilo samo po vrhovima Ćićarije i Učki., Biciklističkih staza na sve strane. Od lakih do teških, dugih i kratkih, koje prolaze kroz gradove ili kojima se može istraživati unutrašnjost. Iako su gradovi na moru puno poznatiji od onih u unutrašnjosti Istre, unutrašnjost je bar podjednako zanimljiva a zimi možda čak i bolja za posjet.

Najpoznatija biciklistička staza u cijeloj Istri je Parenzana ili u prijevodu Porečanka. Riječ je obnovljenoj i biciklistima prilagođenoj trasi uskotračne pruge koju su Austrijanci napravili i povezali Trst s Porečom. Pruga je prolazila kroz današnje tri države: Italiju, Sloveniju i Hrvatsku. Moguće ju je proći cijelu kroz više dana ili samo hrvatski dio koji je dug od Plovanije do Poreča oko 80 km. Dijelovi iste su danas prave ceste s prometom, no većinom su to dobri makadami koje je moguće voziti i na gravel biciklima ali ipak je brdski bicikl bolji izbor. Kada se odvozi teško je organizirati povratak, stoga manje-više većina vozi neku kružnu varijantu.

Najzanimljiviji dio trase je od bajkovitog Grožnjana pa preko tartufnih Livada, uz srednjovjekovni Motovun, nakon kojega se uz umirujuću najdužu istarsku rijeku Mirnu vraća natrag. Talijani je zovu Quieto, Tiha što joj je možda prikladniji naziv jer dijelom toka i nije baš najmirnija. Ovakva kružna ruta nije preduga sa svojih 50 km a niti vremenski nije prezahtjevna za kratke zimske dane.

Staza je odlično označena, prolazi kroz nekoliko starih tunela koji imaju detektore pokreta pa se upale svjetla kad se kroz njih prolazi, svakako su posebna atrakcija stari vijadukti i mostovi, na kojima se naprosto mora zastati dok dolina Mirne poziva na gledanje sa posebnih vidikovaca koji su napravljeni uz stazu baš za tu namjenu. Svaka postaja je posebno označena i uz malo mašte, uočavanja kontura naselja koja su bila uz prugu, moguće je zamisliti ljude kako se penju u vagone koje vuče parnjača i putuju, neki u dnevne migracije do Poreča npr. a neki preko Trsta tko zna gdje dalje u svijet. Usput je dobro posjetiti restorane poznate po jelima s tartufima i kušati vina, što je moguće i zimi. Ne tako daleko su Istarske toplice i zvjezdarnica u Višnjanu, izleti tamo nisu loša ideja za večer nakon odvožene Parenzane, sjajne ideje za fantastičan zimski dan.

KOMENTARI

Prijatelji