Red Purple Black

Slovenci otvaraju, ali samo za domaće, u BIH vrijeme kvari mogućnosti

IspisE-mail

Domaćim skijašima, koji su imali namjeru ovog vikenda otići na neko od skijališta u Hrvatskoj ili susjednoj BIH, gdje se može putovati bez ograničenja u odlasku i s potrebnim negativnim nalazom na koronavirus ili samoizolaciju u povratku, planove će poremetiti vremenske prilike.

U jutarnjim satima petka na skijalištima i u Hrvatskoj i u BIH vrijeme je bilo oblačno, s ponešto kiše i umjerenim do jakim jugom te temperaturama uglavnom iznad nule. Takve prilike već su dovele do smanjenja dijela snježnog prekrivača, loše kvalitete gornjeg sloja snijega na stazama te problema u radu pojedinih žičara.

Upravo zato u petak nisu radila skijališta na Platku i Blidinju, a na Bjelašnici je mirovao dio vertikalnog transporta. Na Sljemenu je, zbog nedostatka snijega zatvoreno sanjkalište Činovnička livada, a manjak snijega je i na nekim drugim sanjkalištima Gorskog kotara i Like.

Iako su pojedini skijaši, zbog najave Slovenaca o ponovnom otvaranju njihovih skijališta u devet slovenskih regija, planirali obaviti testiranja na koronavirus te sebi priuštiti skijanje ovog ili narednog vikenda, slovenskom odlukom o otvaranju skijališta obuhvaćeni su samo njihovi domaći skijaši i to iz regije u kojoj se pojedino skijalište nalazi.

Na njihovim skijalištima osigurana su brza testiranja kako bi mogli uopće ući na skijalište i ta testiranja ne smiju biti starija od 24 sata. Za hrvatske skijaše još nema mogućnosti skijanja u Sloveniji.

Inače, skijaške staze rade za vikend, osim u Hrvatskoj, BIH i Sloveniji, i u Austriji, Srbiji, Švicarskoj, Bugarskoj, Rumunjskoj, Mađarskoj, Rusiji i nekim drugim državama, no svaka od njih ima svoje uvjete, vezane uz epidemiološku situaciju, za ulazak u tu državu. Zainteresirani se prije planiranja trebaju upoznati s mjerama u svakoj od njih, koje uglavnom hrvatskim skijašima ne donose posebne mogućnosti za skijanje ove sezone

KOMENTARI

Prijatelji