Red Purple Black

U Mrkoplju se skija, ali prava stvar je skijaško trčanje i turno skijanje

IspisE-mail

HRVATI SE OKREĆU MOGUĆNOSTIMA KOD KUĆE
Karantena, neočekivano ukidanje propusnica zbog potresa na Banovini, velike količine snijega kojeg je najviše palo baš u Mrkoplju i Begovom Razdolju, razlozi su zašto je taj kraj ovih dana popunjen poput neke turističke destinacije ljeti na obali. Od malih skijališta u Gorskom kotaru samo su u Mrkoplju na skijalištu Čelimbaša najavljivali rad, ako bude snijega. Ovih dana su ga i otvorili ali je očekivano previše ljudi.

Skijalište je malo, ima jednu pravu vučnicu s tanjurićima i jednu baby vučnicu. Glavna vučnica je dosta strma i nezgodna pa se ne preporuča maloj djeci i početnicima. Staze su crvene kategorizacije pa nisu ni one baš za početnike, a i brzo dosade. Par kapljica za žedne skijaše. Odmah pored je i sanjkalište, mnogima je to i više nego dovoljno. Više informacija o skijalištu može se dobiti na facebook stranici TIC Mrkopalj.

Pravi zimski ugođaj je tu, čak ga zna biti i previše pa lopatanje snijega postaje glavna rekreacija. Mrkopalj je poznat kao hrvatska kolijevka skijanja, olimpijcima, posebno osvajaču olimpijske medalje biatloncu Jakovu Faku. Postoji odlična infrastruktura za biatlon i skijaške staze.
Na žalost nedovoljno se koriste mogućnosti za skijaško trčanje i turno skijanje, što su aktivnosti primjerenije ovom kraju koji se visinom planina ne može mjeriti sa alpskim destinacijama.
Kad ima dovoljno snijega skije s cuckima vas mogu odvesti na Maj vrh do kojeg se dolazi preko skijališta Čelimbaša  ili  Kulu koja je naviši vrh Bjelolasice i koju se sredinom veljače pohodi u velikom broju. To su najpoznatije destinacije za turno skijanje, barem za ljude koji nisu domaći. Domaći kažu ima ih mnoštvo, možeš svugdje.

Ono što bi trebali probati i za što su ipak najbolji uvjeti je skijaško trčanje, ili kako kažu po domaći - langlauf. Ima nekoliko uređenih i pripremljenih staza. Asfaltne ceste do Zagmajne i Begovog Razdolja se redovno čiste a veliki parkinzi se očiste i pripreme za ljubitelje langlaufa na kraju sela Begovo Razdolje, kod hotela Jastreb u istom mjestu, na skijalištu Čelimbaša u Mrkoplju i u Zagmajni.
Iako na prvu ne zvuči bitno nije lako naći parking kad je uz cestu snježni zid od dva metra. Oprema se može unajmiti u SD Bjelolasica, Mrkopalj. Staza nisu strme pa i početnici mogu hodati ako im je trčanje previše. Uživanje u svježem zraku i beskonačnoj bjelini je zajamčeno. Na kraju je izgubljene kalorije najbolje nadoknaditi domaćim grahom i palačinkama s borovnicama ili nekim drugim goranskim specijalitetima.

U nastavku donosimo kratki video te linkove na kojima se nalaze mape staza za skijaško trčanje

Turno skijanje video

Zagmajna

Cesta za Vrbovsku poljanu

Žuta poljana kod Vrbovske poljane

Begovo razdolje – Matić poljana

 

 

Foto: J.P.

KOMENTARI

Prijatelji