Red Purple Black

Završena zagrebačka adventska bajka, zahuktava se sljemenska priča

IspisE-mail

PONEŠTO I S MEDVEDNICE
Zimska bajka u Zagrebu počinje početkom Adventa, kada sve zamiriše po kuhanom vinu, kranjskim kobasicama i fritulama. Zasvijetli tad Zagreb u svom najljepšem izdanju na brojnim lokacijama, a svake godine sve brojniji turisti okupiraju zagrebačke adventske lokacije i atrakcije.

Iskustvo prethodnih godina uči da je najbolje za domaće sve vidjeti i isprobati nakon Nove kada gužve i blagdanski duh lagano splasnu. Spektakularni Advent završava još spektakularnijom Snježnom kraljicom, koja je nama Hrvatima ovaj put donijela tri nova snježna kralja, Kolegu, Vidovića i Rodeša. Simbolično, baš na blagdan Sveta tri kralja.

Samo skijalište je počelo s radom još u drugoj polovici prosinca bez nekih većih novosti. Zatvoreno privremeno zbog utrke da bi već drugi dan nakon utrke, sljemenofili vijugali istim zavojima kojima su 48 sati prije toga karvali najbolji slalomaši svijeta.
Lako je bilo uočiti kuda su išli jer baš na tim mjestima je led. Staza tvrda, polijevana i vodom kako bi bila što tvrđa i nije nešto što mi rekreativci volimo.

Situacija se popravila protekli vikend kad su otvoreni Zeleni/Plavi spust te je sad moguće provesti savršen dan na snijegu.
Ako neki od nas iz raznoraznih razloga i ne možemo u Austriju, u Zagrebu tijekom zimskih mjeseci ona dođe k nama. Možda je i bolje tako. Austrijska hrana i ugođaj, a krevet vlastiti, domaći, hrvatski. Malo toga je bolje od skijanja prijepodne na Sljemenu, ručka kući i večernje šetnje negdje na germknedle. Što skijašu više treba?

Zagrebačko skijalište ove godine nema nekih posebnih novosti, osim što se vidi puno više snijega po stazama. Novonabavljene tvornice snijega će ono što mogu pokazati u ožujku, a lako moguće i u travnju.
Svi željno iščekuju početak gradnje kabinske žičare koji bučno najavljuju ovih dana. Riješilo bi to velike probleme s parkingom na Sljemenu koji i nije toliko velik koliko je velika količina ljudi kojima se ne da prošetati par stotina metara na lijepom planinskom zraku. Izbjegle bi se i silne serpentine. Jedva čekamo.
Za kraj informacija koju stalno ponavljaju sa skijališta. Za sanjkanje je od skijaških staza, na kojima je zabranjeno sanjkanje, puno pogodnije sanjkalište na Cmroku koje je zasnježeno umjetnim snijegom. Puno je i bliže, lakši mu je pristup, a dječje veselje i cika su jednaki. 

Foto: JP

KOMENTARI

Zadnji OGLASI

Prijatelji