Red Purple Black

Turni uspon na Medvednicu

IspisE-mail

STRAIGHT OUTTA KOREA
Među malobrojnom turnoskijaškom zajednicom kao grom iz vedra neba odjeknula je objava Ivice Kostelića na Facebooku, u kojoj je pozvao sve turne skijaše na uspon ka najvišem vrhu Medvednice turnim skijama, u subotu, 24. veljače u 8 sati kod početne stanice stare žičare. "Ravno iz Koreje...", napisao je na engleskom. Poziv prihvaćen i u dogovoreno vrijeme skupilo se dvadesetak zaljubljenika u skijanje koje nije samo nizbrdo.

Ivica je bio točan i iznenadio se odazivom, očekivao je dva-tri čovjeka, bar je tako rekao. Doduše, rekao je kako bi u Sloveniji na sličan događaj došlo tristotinjak turaša. Laganim tempom skijaši su krenuli uzbrdo, ravno Gipsom, kako mnogi planinari i trail trkači nazivaju najkraću stazu od podnožja prema Sljemenu, tako nazvanu po nadimku Ivičinog oca Ante. Ivica je vodio kolonu i redovno provjeravao da li su svi na broju. Cijelim putem je trajalo nadmetanje ostalih sa Ivicom tko će više foto i video materijala snimiti. Ne treba ni reći tko je pobijedio.

Medvednica je pružila dekoraciju kakvo se rijetko viđa i svaki metar visinske razlike je predstavljao užitak uz razgovor s veselom družinom. Na samom vrhu skijaši su se oprostili od Iveka - da, do gore je postao od Ivice Ivek - koji je pozdravio turaše i pohitao ka supruzi i sinovima. Usput smo mogli čuti kako Islanđanka tečno govori hrvatski.

Tako je završio i njegov prvi uspon na Sljeme. To što je prvi je malo začuđujuće. U šali se čulo kako će se ovaj uspon nazvati: "1. tradicionalni uspon skijama na Sljeme", a sljedeći: "2. jubilarni uspon na Sljeme". Za 2019. je dogovoreno da Ivek ponovno naruči snijeg za posljednji vikend u veljači i pozove. Uslijedio je spust kroz duboki snijeg do parkiranih automobila na parkingu u podnožju što je rijetko kada moguće.  Teško je bilo zamisliti bolje provedeno subotnje prijepodne na snijegu.

      

Video: I. Kostelić

Foto: J.Pušić

KOMENTARI

Zadnji OGLASI

Prijatelji