Red Purple Black

Gerlitzen – najbliže austrijsko skijalište na pet sati vožnje od Splita

IspisE-mail

SONNENHOTEL ZAUBEK HRVATSKI HOTEL U ALPAMA
Dok skijaši rekreativci već užurbano traže najpovoljnije aranžmane te bukiraju apartmane i sobe na popularnim skijalištima u Francuskoj, Italiji i Austriji, za sezonu i dolazak brojnih zaljubljenika u bijele staze pripremaju se i hotelijeri, nadajući se da će ova zima donijeti makar malo više snijega od one prošle, a samim tim i više gostiju.

Premda je velik broj onih koji čak i više od snijega vole ljetnu vrevu i gradske vrućine zamjeniti ugodnim temperaturama u planinama i uživati u kilometrima pješačkih  i biciklističkih staza te nepreglednim zelenim pašnjacima, koje tijekom ljeta umjesto skijaša okupiraju kravice na ispaši, zimsku idilu ipak ništa ne može nadmašiti.

No, bez obzira kojoj skupini pripadali, ako još dvojite gdje provesti ovogodišnje praznike, zaputite li se prema austrijskim skijalištima i vaš odabir padne na Gerlitzen nećete pogriješiti. Osim što je najbliže austrijsko skijalište nama Hrvatima, tek pet sati vožnje udaljeno od Splita preko Metlike ili dva sata od Zagreba, možete biti sigurni da ćete i skijati. Čak ako i nema prirodnog snijega, tu je onaj umjetni, s obzirom da je cijelo skijalište pokriveno topovima koji jedini u Koruškoj zahvaljujući novim tehnologijama mogu raditi snijeg i pri temperaturama od 4 stupnja.

Upravo zbog svoje blizine, jer je prvo slijedeće austrijsko skijalište udaljeno još dobrih sat vremena vožnje, Gerlitzen je odlična destinacija ukoliko se odlučite „skoknuti“ na skijanje tek preko vikenda, što mnogi Hrvati već i znaju, iako većinu gostiju, osim u „hrvatskom tjednu“ čine domaći skijaši i susjedni im Nijemci.

Ovo popularno skijalište, koje su „uzdiže“ iznad Villacha, turističkog središta s pedesetak tisuća stanovnika poznatog još i po termama i hokeju, mami skijaše s 55 kilometara skijaških staza, većinom crvenih, uz manji broj plavih i crnih, a najduža od njih duga je osam kilometara. Do njih vozi 16 žičara, od kojih glavna gondola vodi od parkirališta u dnu planine do samog skijališta, do kojeg se također može doći i automobilom ako vam je draže uspinjati se desetak kilometara  na četiri kotača umjesto da uživate u veličanstvenom pogledu koji se pruža sa žičara.

Kako se radi o obiteljskom skijalištu, oni najmlađi imaju priliku naučiti prve korake na skijama u nekoliko škola na stazi (http://gerlitzen.org), dok za to vrijeme roditelji imaju priliku uživati spuštajući se niz neku od brojnih staza. Za ljubitelje adrenalina kažimo kako skijalište ima i zahtjevnije dijelove, koje oni skloniji mirnijoj i sporijoj vožnji mogu bez većih problema mimoići.

Samo dvestotinjak metara od skijaških staza, na 1500 metara nadmorske visine, smjestio se i hotel Sonnenhotel Zaubek, inače prvi hotel sagrađen na padinama Gerlitzena još 1928. godine i s prvim unutarnjim bazenom u Koruškoj pedesetih godina, koji je zadnji put adaptiran prije sedam godina.

Njegova zanimljivost, osim one povijesne jer se radi o tradicijskom hotelu, i u tome je što je njegov vlasnik Hrvat. I dok su velik broj hrvatskih hotela kupili stranci, ovdje se dogodilo upravo suprotno. Sonnenhotel Zaubek za oko je prije nekoliko godina zapeo mladom trogirskom poduzetniku, koji se iskustvo u hotelijerskoj branši „izbrusio“ vodeći mali obiteljski hotel, a nastavio ga graditi upravo u ovom alpskom raju.

Sonnenhotel Zaubek krase 4 zvjezdice, a premda je od centra udaljen oko 12 kilometara vožnje, nudi sve što vam za dobar aktivni odmor i treba, bez da se i spuštate do grada. Ovaj obiteljski hotel ima 30 soba i 5 apartmana, a gosti se, uz brojne zanimljive sadržaje u zatvorenom, mogu opustiti i u wellnessu s unutarnjim bazenom, saunama i malom fitnesu, ali prije svega u neprocjenjivom panoramskom pogledu koji puca s balkona ili lođa jer su sve sobe  okrenute prema jugu.

Hotel nudi i profesionalnu uslugu čuvanja djece, a na raspolaganju su dječja igraonica i prostorija sa zabavnim sadržajima za najmlađe, uključujući i igralište.

Kada hotel vodi Dalmatinac, jasno je da se u njemu dobro  jede, ali i fešta. Tako se i sam kraj i zatvaranje skijaške sezone posebno slavi uz završni party kao i skijašku utrku za sve skijaše, a ne samo za goste  Sonnenhotel Zaubeka.

Premda prvi tjedan u novoj godini već tradicionalno kreće velika „zimska migracija“ Hrvata na europska skijališta, preporuka za dolazak u Gerlitzen je zapravo zadnji tjedan u siječnju jer je skijalište gotovo prazno sa završetkom zimskih praznika, iako je i cijeli prosinac savršen za uživanje na bijelim padinama ovog austrijskog skijališta, a i cijene u hotelima su tada najpovoljnije. Zadnja dva tjedna siječnja tako se cijene hotelskog smještaja kreću oko 70 eura po osobi za polupansion.

Ako ste još u dvojbi gdje na skijanje ove zime, nadamo se da smo vam približili još jednu odlično destinaciju na kojoj možete uživati na dohvat ruke.

KOMENTARI

Zadnji OGLASI

Prijatelji