Red Purple Black

Pripreme skijališta na Jahorini

IspisE-mail

RADI SE NA SVE STRANE
Kako bi se Jahorina vratila na mapu uspješnih europskih skijaških destinacija, u pripremama za ovu sezonu pristupilo se radovima uređivanja staza što će  rezultirati nesmetanom skijanju i na manjim količinama snijega kao I  većoj sigurnosti skijaša.

- Na Jahorini je trenutno u tijeku u prva faza priprema za što uspješniju predstojeću skijašku zimsku sezonu. Svi radovi na uređenju staza rade se po FIS standardima. U tijeku  su radovi na čišćenju terena od panjeva, šiblja i drugog rastinja u pojasu predviđenom za ski staze I ski puteve,  geodetsko obilježavanje predviđene trase ski staza i akumuliranog prostora te ski puteva, iskapa se humus, odvodi se površinska voda a veznih puteva i ski staza.

Nakon završetka radova na uređenju staza, pristupiće se drugoj fazi pripreme za zimsku sezonu, a ona podrazumijeva izgradnju vjetroustava na vrhu planine, koji će osim smanjivanja jačine vjetra na vrhu planine koristiti i kao orijentiri i putokazi za skijaše. Pored vjetroustava potrebno je riještiti i vodosnabdijevanje, planiramo izgraditi jezero na vrhu planine koje bi koristilo za sistem umjetnog zasnježivanja, a ljeti bi bilo dostupno posjetiteljima  za kupanje i  vožnju pedalinama. Nakon završetka prve dvije faze pristupiće se trećoj, izgradnji sistema za umjetno osnježavanje. Dakle, očekuje nas dosta posla u narednom periodu i sve ovo planirano je realizovati do početka naredne sezone – informirali su nas o trenutnim radovima iz OC Jahorina, naglasivši kako sve posjetitelje i goste na Jahorinu u narednoj sezoni očekuje cijeli niz novosti.

Foto: Jahorinaprestige

KOMENTARI

Zadnji OGLASI

Prijatelji