Red Purple Black

Bjelašnica u novu sezonu u novom ruhu

IspisE-mail

DIREKTOR  ZOI 84 NAJAVLJUJE
Kako na svojim stranicm donosi portal Klix.ba, prvi čovjek tvrtke ZOI 84, Midhat Hubijar ustvrdio je kako će ski cenatr Bjelašnica uskoro biti jedan od najboljih ski centara u regiji te jedan od najkonkuretnijih u Europi.

Takvu izjavu, Hubijar donosi ustvrdivši kako se krajem kolovoza očekuje završetak radova  na vertikalnom transportu i umjetnom zasnježivanju, što bi skijašku sezonu produžilo na punih pet mjeseci pa i više.

- Ovisno o vremenskim prilikama sezonu bi mogli otvoriti između 1. i 15. studenog i trajala bi do kraja svibnja. Naravno, temperature moraju biti ispod nule, ali uz nove tehnologije imamo mogućnost da u tijeku 48 sati, sa 37 topova koliko će ih biti na stazama, zasniježimo cijelu Bjelašnicu. Šestosjed koji ima 65 košara ide od Babinog dola do Međustanice, brzinom od 6 m/h i trajanje transporta je 5,5 minuta.  Do sada je transport trajao 13 minuta, a skijaši su čekali između 30 i 45 minuta. Četverosjed ide od Međustanice prema vrhu Bjelašnice, ima 21 košaru i kapacitet je 500-600 skijaša u jednom radnom satu - kazao je Hubijar u razgovoru za Klix.ba.

U narednih nekoliko dana na Bjelašnici se očekuje i dovršetak građevinske dokumentacije za izgradnju akumulacije sa 38 tisuća metara kubnih vode, što bi bilo dovoljno za opsluživanje topova.
Cijeli projekt umjetnog zasnježivanja i novog vertikalnog transporta težak je oko 16 milijuna kuna, od kojih je Vlada osigurala 10 milijuna putem kredita. Izvođači radova su tvrtke iz Slovenije i Švicarske, kao i domaći podizvođači.

U sklopu planova za unapređivanje turističke ponude na Bjelašnici, nalazi se i cijeli niz projekata vezanih uz ljetni turizam, a među planovima, koji bi se trebali uvrstiti u slijedeću godinu su i određeni hotelski smještaji, kao i stavljanje u funkciju restorana koji se nalazi na vrhu Bjelašnice, a do kojeg je nemoguće doći bez adekvatnog transporta. Očekuje se i širenje postojećih trasa, ali i probijanje novih staza.

KOMENTARI

Zadnji OGLASI

Prijatelji