Red Purple Black

ANALIZA ZIME Bila je malo hladnija od prosjeka, a padali su i temperaturni rekordi

IspisE-mail

CROMETEO donosi analizu netom završene klimatološke zime - prosinac 2016.-veljača 2017. Ova zima je, nakon niza iznadprosječno toplih zima, bila ipak "za nijansu" hladnija od prosjeka (za razdoblje 1961.-1990).  Rezultat je to temperaturno raznolikog prosinca, hladnijeg siječnja i iznadprosječno tople veljače.

Analiza temperaturnih podataka sa 32 meteorološke postaje u Hrvatskoj pokazuje da je, srednja zimska temperatura, u prosjeku bila za 0.3°C niža od prosjeka za navedeno razdoblje. 

U svim analiziranim mjestima u nizinama unutrašnjosti zima je bila hladnija od prosjeka. Temperaturna odstupanja su se kretala od -0.2°C u Zagrebu (Maksimir) do -1.4°C u Daruvaru.  U Zagrebu je zadnja zima koja je bila barem malo hladnija od prosjeka, bila zima 2004./2005., navodi Zoran Vakula u kolumni na HRT-u.

Ponegdje malo hladnija zima od prosjeka

U Gorskom kotaru i Lici zima je bila tek malo hladnija od prosjeka. Tako je temperaturno odstupanje u Pargu i Gospiću  iznosilo -0.1°C. Toplija je bila zima u višem gorju. Tako je na Sljemenu  zima bila za 1.0°C toplija od prosjeka, a na Zavižanu za 0.8°C toplija. Za pozitivno temperaturno odstupanje  u višem gorju je najviše  „zaslužan“ vrlo toplo prosinac. Na Zavižanu je prosinac 2016. bio za 2.9°C topliji od prosjeka. Hladniju zimu na Zavižanu nije uspio osigurati ni siječanj koji je za 3.3°C bio hladniji od prosjeka.

Na Jadranu prosječna

Na Jadranu je srednja zimska temperatura bila uglavnom oko prosjeka, piše Crometeo.

U Rijeci (srednja zimska temperatura je iznosila 6°C), Senju (6.4°C) i Dubrovniku (9.5°C) je srednja zimska temperatura u decimalu odgovarala dugogodišnjem prosjeku. U Splitu je zima bila samo za 0.2°C toplija od prosjeka. U Šibeniku je srednja zimska temperatura od 6.8°C bila za 0.5°C niža od prosjeka, a u Pločama je bila  za 1.2°C   hladnija od prosjeka.

Prisjetimo se još jednom da je zima 2016./2017. u Dalmaciji u nekoliko mjesta donijela nove temperaturne rekorde za najnižu izmjerenu temperaturu.  

7. siječnja 2017. novi apsolutni temperaturni minimumi su postavljeni u Komiži (-4.5°C), Makarskoj (-5.5°C) i na aerodromu Split (-8.2°C), a dan kasnije 8. siječnja je rekordni minimum od -7.4°C izmjeren i na aerodromu Dubrovnik. Na svim navedenim postajama se podaci bilježe od 1981. godine.

Temperaturne podatke obradio i analizirao Risto Marić, navodi Crometeo.

Izvor : Index.hr

KOMENTARI

Zadnji OGLASI

Prijatelji