Red Purple Black

Budite fit na skijaškoj stazi - uživajte bez ozljeda

IspisE-mail

Alpsko skijanje je jedan od najpopularnijih zimskih sportova. Osim što predstavlja velik užitak, ima i pozitivan učinak na naše zdravlje. Nažalost, skijanje donosi i opasnost od ozljeđivanja. Najčešći uzrok skijaških ozljeda je pad, a najčešći uzrok padova je umor. Naravno, svaki pad ne uzrokuje ozljedu.

Umor uzrokuju poremećaj koordinacije i slabost muskulature, pa i do nemogućnosti svladavanja prepreka koje se javljaju tijekom skijanja. Cijeli taj ciklus, nažalost, završava padom, a time i opasnošću od zadobivanja skijaške povrede.

- U prilog tvrdnji da je zamor mišića najveći “neprijatelj” skijanja te da je “zaslužan” za mnoge skijaške ozljede govori nam i podatak da se tijekom sredinom sedmodnevnog skijaškog odmora, u srijedu i četvrtak, događa najveći dio nezgoda, i to u popodnevnim satima - rekao nam je prof. dr. Miroslav Hašpl, ortoped u KBC-u Šalata.

Ne dajte gripi i prehladi da vas svladaju

Ako ste ljubitelj skijanja, skijalište i društvo za ovu sezonu vjerojatno su već odabrani, oprema obnovljena i spremna, ali niste li zaboravili ono najvažnije? Nedovoljna fizička pripremljenost te slab imunitet lako bi vam mogli pokvariti zimske radosti. Zato, dok se veselite odlasku na skijanje, poduzmite prave korake.

Svakom su skijašu prehlada i gripa barem jednom poremetili planove - skijanje uz kihanje i šmrcanje i nije neki užitak. Pojavi li se uz to još i temperatura te otežano disanje niti ne pomišljajte na izlazak na stazu. Uz pravilnu prehranu i svakodnevno kretanje naše tijelo bi trebalo biti dovoljno snažno da prkosi gripi i prehladi. No, sjetimo li se da zimskom odmoru obično prethode ubrzani poslovni ritam, prekomjerni stres, uvijek premalo odmora i sna, a previše obveza, nije čudno da nam je imunitet oslabljen.

Pri tome vitamini i minerali imaju ključnu ulogu. Natural Wealth® ABC Plus™ kao uravnotežena i kvalitetna kombinacija vitamina i minerala potpuno će zadovoljiti dnevne potrebe za ovim važnim nutrijentima. ABC Plus™ je namijenjen svima, a posebno se preporučuje onima koji su skloni čestim infekcijama i prehladama. Samo jedna tableta ABC Plus™-a na dan osigurava potpunu prehrambenu ravnotežu i čini značajan korak u zaštiti vašeg zdravlja. U zimskim mjesecima neka vam pri ruci svakako bude i vitamin C, posebno ako ste sportaš ili pušite. Natural Wealth® Vitamin  C-500 mg, zahvaljujući posebnoj formulaciji s produljenim djelovanjem tijekom čitavog dana, snažno potiče imunitet, pomaže u zaštiti od gripe i prehlade, a ako se simptomi ipak pojave bit će blaži i kratkotrajniji.

Drugi problem, kojeg se skijaši često pribojavaju, ozljede su mišića i zglobova, a njihovi su uzroci najčešće nedovoljna fizička pripremljenost i precjenjivanje vlastitih mogućnosti. Vjerojatno i sami znate da zagrijavanje prije spuštanja nije dovoljno - zato vježbajte na vrijeme. Uz klasične vježbe snage i izdržljivosti poradite i na koordinaciji i fleksibilnosti - osim što ćete izbjeći neugodne bolove u mišićima, na skijama ćete biti spretniji i sigurniji.

Ali što učiniti sa zglobovima? Često ih zaboravljamo jer ne bole odmah, a “škljocanje” i “škripanje” ne čine nam se kao neki ozbiljni problemi. Ipak, oni koji su već iskusili ozljede zgloba znaju koliko su neugodne i kako oporavak dugo traje. Da bi vas zglobovi dobro služili za vrijeme, ali i nakon skijanja, iz Natural Wealth®-a preporučujemo Flex-a-min® kompleks. Flex-a-min® kompleks optimalna je kombinacija aktivnih tvari koje sudjeluju u očuvanju zglobne hrskavice. Pomaže izgradnju vezivnog tkiva te omogućuje njegovu pravilnu opskrbu.

Flex-a-min® kompleks preporučujemo kod sportskih ozljeda i pojačanog opterećenja zglobova. Kao djelotvornu nadopunu terapiji Flex-a-min™ kompleksom, preporučujemo vam Natural Wealth Glukozamin sulfat kremu s MSM-om. U dodiru s kožom ugodno hladi, svojim blagotvornim djelovanjem ublažava umor u mišićima, napetost i ukočenost zglobova.

Uz malo više brige o svojem zdravlju trud će vam se isplatiti - na snježnim padinama uživat ćete još više.

Oprez!

Ako ste se ozlijedili na skijanju, nemojte paničariti. Kod većih ozljeda korisno je potražiti liječnika najbližeg skijalištu. Ako nije riječ o otvorenim lomovima ili ozljedama opasnima za život, nakon pružene prve pomoći, koja se sastoji od pravilne dijagnostike te osnovne imobilizacije, imate dovoljno vremena vratiti se u Hrvatsku i potražiti stručnu pomoć i savjet domaćih liječnika.

Sad je vrijeme za trening

Prevenciji ozljeda je dobra kondicija koštano-zglobnog sustava što znači da prije skijanja treba podići motoričke sposobnosti. Pripreme, ne vježbate li tijekom cijele godine, moraju početi barem dva do tri mjeseca prije odlaska na skijanje, pa idete li na skijanje u siječnju, sada je pravo vrijeme da počnete s tzv. suhim treningom u teretani, na biciklu ili rolama, brzim hodanjem, joggingom. Korisno je i trčanje s promjenama smjera, korištenje daske za balans kako bi se vježbalo izbjegavanje opasnih pokreta. Dakle, treba poraditi na jačanju i podizanju elastičnosti svih grupa mišića, ali ne treba zaboraviti vježbe proporioreceptora.

Na skijalištu je također potrebna fizička priprema - zagrijavanje i istezanje mišića prije prvog spusta.

Prva pomoć na skijalištu

Pri padu potrebno je pričekati reakciju organizma - mnogi, naime, misle da im nije ništa te pokušavaju dalje skijati. Na taj način se mogu dodatno ozlijediti, jer otok ozlijeđenog zgloba može pojaviti tek sat ili dva. Prva pomoć je bandaža, led lokalno, povišen položaj i mirovanje.

Na ozljeđeno mjesto preporuča  se staviti elastični zavoj ili steznik, a potom na njega staviti led (popularni pingvini iz prijenosnih frizera idealni su za to, ali poslužit će i led u vrećici). Pripazite da led ne izazove opekline - nikada ga ne stavljati direktno na kožu i ne držati ga dulje od 10 do 15 minuta u jednom navratu

• Ekstremitet treba podići u povišeni položaj, te mirovati. To bi trebalo prevenirati razvoj većeg otoka ili krvnog podljeva.


Izvor: Jutarnji.hr

KOMENTARI

Prijatelji