Red Purple Black

Plan za uređenje Medvednice odsad donosi – Vlada

IspisE-mail

Prijedlogom za izradu urbanističkoga plana uređenja Vršne zone omogućuje se trasa žičare do vrha, tj. do Sljemena.

Vlada je jučer na sjednici donijela odluku o izradi urbanističkih planova uređenja "Skijaški kompleks" i "Vršna zona" u Parku prirode Medvednica. To je zapravo posljedica novog zakona o Prostornom planiranju iz 2014. prema kojemu gradska i općinska vijeća – u slučaju Medvednice Gradska skupština – više neće donositi detaljne planove uređenja u prostorima nacionalnih parkova ili u parkovima prirode. Odsad će planove donositi Vlada.

– Ovim prijedlozima omogućujemo produljenje trase žičare do samog vrha, do Sljemena, i eventualno izgradnje žičare prema Bistri na zagorskoj strani Medvednice. Također, ilegalne objekte koje koriste skijaški klubovi zamijenit će puno primjereniji objekt – rekla je ministrica graditeljstva i prostornog uređenja Anka Mrak Taritaš.

Izrada plana "Skijaški kompleks" preduvjet je da se proširi akumulacijsko jezero za zasnježivanje staza jer u smjernicama stoji da se mora "redefinirati sustav umjetnog zasnježivanja uzevši u obzir prirodna i tehnička ograničenja i mogućnosti vodoopskrbe". Predviđena je i obnova drvene Prekratićeve kuće, između Snježne kraljice i Župnog ureda, jer je u ruševnom stanju i predstavlja opasnost za posjetitelje.

Planom se moraju definirati i namjene postojećih objekata, a u odnosu na novu stanicu žičare, te istraživanje mogućnosti za smještaj GSS-a, javne ustanove Parka prirode Medvednica i sportskih klubova. Ova dva plana obuhvaćaju prostor od 119 hektara.

Izvor: Vecernji.hr

KOMENTARI

Zadnji OGLASI

Prijatelji