Red Purple Black

NA BJELAŠNICI (SKORO) NIŠTA NOVOG

IspisE-mail

Vremenski uvjeti : -10 C , ujutro maglovito i oblačno , od podneva vjetar i lagani sitni snijeg. Kao i obično cesta prema Bjelašnici i Igmanu je bila dobro očišćena i vozilo se po suhom asfaltu. Nažalost (što je vrlo neuobičajeno!) od raskršća Igman – Bjelašnica bilo je dosta već tvrdog leda po cesti, ali srećom posut je pijesak. Nova sezona i nove cijene usluga firme ZOI 84 – parking 5 KM.

Ugostiteljski objekti Benetton i Koliba u starom ruhu. U Bennetonu uobičajena “familijarnost” i prema njima nepoznatim gostima: uz tapkanje po ramenu, ide i pitanje “štaš' popit?” Cijene suprotno očekivanju i nisu vanzemaljske – kava 1 KM, čaj 1.5, coca cola 3, žestoka pića 3-5, pivo također, pice 6-8, ćevapčići 5 ostala jela, od čorbi, graha, pa nadalje od 3 do 12 KM. Usluga brza!

Od ZOI 84 još jedno neprijatno iznenađenje . Suprotno najavama od prošle sedmice kada su izjavili na radiju Stari Grad da će do službenog početka sezone važiti godišnji pasovi od sezone 04/05 ( kao i svake sezone do sada ), kao i neiskorištene karte na “tačkice” iz prošle sezone, ništa od toga.

Uveli su jedinstvene dnevne ski pasove od 20 KM i za odrasle i za djecu i to za period od danas do službenog početka sezone, a da ne postoji mogućnost kupovine novih godišnjih karti.

A sad bolja strana svega. Poprilično malo skijaša/boardera, pretpostavljam najviše zbog slabe odnosno skoro nikakve promocije u javnosti, tako da se moglo skijati bez gužve na stazi i bez ikakvog čekanja na lift. Od liftova su radili samo trosjed i sidro “X”. Od staza su bile uređene staza uz “X” , glavna staza i “Kolijevka”, što je bilo i više nego dovoljno za stotinjak skijaša i boardera. Što se tiče obnovljenog sidra “Šumski skok “ tj. “Y” , sve je završeno osim vučne jedinice. S obzirom da je teška nekih 3,5 T , nisu je mogli tek tako prevući, pa trenutno u ZOI 84 izrađuju specijalne sanke da bi je mogli izvući.

Prvim penjanjem slijedilo je prijatno iznenađenje – izlaz sa trosjeda je uređen i pomjeren nekih 5 metara niže. To je ponajviše zbog toga što se do lani izlazilo direktno na stazu kuda će od ove sezone dolaziti skijaši sa “ipsilona”. Da to nije urađeno bilo bi podosta polomljenih vilica i udova na tom mjestu.

A sad najbolje. Staze su pripremljene perfektno, kad se uzme u obzir kvaliteta i količina snijega. Na vrhu staze i nije bio problem s obzirom da su tu imali oko 70-80 cm snijega na raspolaganju. U Babinom dolu, dakle na kraju staze nije bilo više od tridesetak cm snijega i izuzev par vrlo rijetkih i malenih površina ( koje su se lako mogle izbjeći ) na kojima je izbijala dugačka trava, nije bilo nikakvih problema. Snijeg je bio spor, ali za nas u srednjim godinama to i nije toliki problem, štoviše !! Ukratko, svi komplimenti momcima koji su spremali stazu.

Da napomenem na kraju, određen broj apartmana je završen, tako da će konačno od ove zime biti malo više smještajnih kapaciteta.

Izvor: www.BHSki.ba (10.12.2005. )

KOMENTARI

Prijatelji