Red Purple Black
Croatian Czech Danish Dutch English French German Greek Hungarian Italian Norwegian Polish Spanish

Proljetno skijanje u Obertauernu

IspisE-mail

sKAD BI SE MOGLO OTPUTOVATI
Rijetko koji izbor najboljeg skijališta u austrijskim Alpama, pa i šire, proći će bez Obertauerna. Pogotovo se to odnosi na proljetno-uskrsni dio sezone, kada se već na brojnim drugim, spustovi pretvaraju u zelene pašnjake. “Tamo gdje je snijeg kod kuće” – moto je Obertauerna, kojeg se zbog svoje konfiguracije naziva i „snježnom zdjelom Austrije“.

Iznenađenje:  Najbolji je travanj

- Mi možemo sebi dopustiti takvu izjavu jer je snijeg u travnju ovdje zajamčen - kaže Mario Siedler, direktor Turističke zajednice Obertauerna.

Meni osobno to je najdraži dio godine za skijanje. Prošloga vikenda na Obertauern i sami smo naišli na pravu zimsku idilu. U tom dijelu austrijske pokrajine Salzburg smjenjivali su se kristalno nebo i snježni oblaci, tako da se mjesto i okolni vrhovi u ponedjeljak u jutro, nakon dva dana sunca, probudili s 20-ak centimetara friškoga snijega.

s1

Atrakcija: Skijaški perpetuum mobile

Samo središte mjesta nalazi se na 1740 metara nadmorske visine, odakle se grana mreža 26 gondola i žičara, vezujući 100 kilometara staza. Domaćini su posebno ponosni na svojevsrni skijaški perpetuum mobile – Tauernrunde, koji vas u smjeru kazaljke i obrnuto, te preko sedam najvećih vrhova preko 2000 metara – Super 7, vodi u krug oko mjesta.
Visina i snijeg koji se zadrži gotovo osam mjeseci mogli bi sugerirati da se radi o surovom, teško pristupačnom mjestu, gdje je Bog rekao laku noć. Zato će vas iznenaditi pravi mali gradić, koji živi dan i noć, s bezbroj dobrih hotela, apartmanskih kuća, dućana, restorana, kafića, noćnih klubova ...

s2

Oprez: Gamsleiten 2 – ‘najcrnje’ od crnih

Obertauern posebno vole mladi, ali se domaćini trude predstaviti ga kao obiteljsku destinaciju, u kojoj će svatko naći nešto za sebe. S jedne strane, primjera radi, istaknut će legendarni Gamsleiten 2, jednu od najstrmijih staza u Europi „najcrnje kategorije“, na kojoj i najvećim adrenaliskim ovisnicima zastaje dah. Istodobno, u Dječijem svijetu Obertauerna sadržaji su za djecu od dvije godine pa naviše, pravi mali snježni raj s igralištima, vrtićima, disco-klubom ...

s3

Posebnosti: Kopanjem do BMW-a

Tako se i stari i mladi koncem svakoga travnja na Obertauernu late lopate i krenu kopati u potrazi za blagom. Ono je zatrpano u sanducima pod snijegom spomenutog Gamsleitena, njih ukupno 30, a najvredniji je onaj s ključem sportskog automobila vrhunske klase. Posljednjih godina to su bilio porsche boxster i hummer H3, a ove bmw X3. Ipak, Obertauern su najviše proslavili legendarni Beatlesi. Oni su za snimanje Helpa tražili scene snijega.
Jedino mjesto na kojem su ga u u proljeće te godine mogli naći bio je upravo Obertauern. Legenda kaže da su jednu večer odlučili zasvirati u pauzi nastupa nekog lokalnog folk-benda. Nisu dugo izdržali na pozornici jer im je pukao razglas. Valjda u šali, gazda im je hotela zaprijetio da će morati nadokanditi štetu. Netko iz četvorke mu je na to uzvratio: - O.K., ako je tako, onda ćeš ti nama morati platiti nastup!

s4

Obertauern u brojkama

- 725 kilometara udaljenost je od Splita, 90 kilometara od Salzburga
- 100 kilometara staza: 61 km plavih, 35 km crvenih i 4 kilometra crnih
- 26 visećih žičara i vučnica kapaciteta 47.038 skijaša po satu
- 7 najviših vrhova na skijalištu naziva se Super Seven (S7)
- 187,50 eura cijena je 6-dnevnog ski-passa za odrasle u glavnoj sezoni, a 170 eura u međusezoni

Dodaj komentar

PRAVILA KOMENTIRANJA: zabranjeno je bilo kakvo vrijedanje, vikanje(pisanje velikim slovima), reklamirati druge web stranice, te se treba držati teme! REGISTRIRANIM korisnicima dostupne su dodatne opcije komentiranja.
SLIKE možete uploadati preko stranice Immageshack.

Sigurnosni kod
Osvježi

Zadnji OGLASI

Prijatelji