Red Purple Black
Croatian Czech Danish Dutch English French German Greek Hungarian Italian Norwegian Polish Spanish

Niče novi Platak

IspisE-mail

PARKIRALIŠTE, CESTA, DOM S TRI ZVJEZDICE
Za mjesec dana trebalo bi biti završeno uređenje prometnice i parkirališta na Platku kao i proširenje 2,2 kilometra prometnice od Malog Platka do parkirališta Platak, čija su gradilišta obišli primorsko-goranski župan Zlatko Komadina sa suradnicima, načelnik Općine Čavle Željko Lambaša te predstavnici Županijske uprave za ceste, Goranskog sportskog centra i izvođača radova – GP-a Krk.

– Izuzetno mi je drago da smo se našli ovdje na Platku u ovom sastavu, što pokazuje veliki doprinos i napore uložene u projekt SRC Platak. Prije tri godine Županija je počela projekt Platak, najprije sređivanjem imovinsko-pravnih odnosa na ovom dijelu Platka na kojem se sada nalazimo. Uz radove koji su u tijeku te ulaganja u žičare, možemo reći kako će na Platku u kratkom roku biti uloženo ukupno 15 milijuna kuna. Uz spomenute radove, u izradi je i dokumentacija za rekonstrukciju Velikog doma, koji će se urediti tako da zadovoljava uvjete objekta s tri zvjezdice, dok će Mali dom ostati kao planinarski dom. Svim navedenim radovima, kako onima koji su u tijeku, tako i onima koji su planirani u skorašnjoj budućnosti, namjera nam je podignuti kvalitetu boravka i bavljenja sportom i rekreacijom na Platku, kazao je Lambaša, dodajući kako je Općina Čavle sretna što je Županija prepoznala ideju novog Platka i uložila znatna financijska sredstva.

Žičare i vučnice

Župan Zlatko Komadina kazao je kako ovi radovi označavaju početak revitalizacije Platka i čine sastavni dio budućeg SRC-a Grobnik - Platak.

– Cilj nam je učiniti Platak zimskim, ali i ljetnim izletištem, pa će tako, primjerice, parkiralište koje će tijekom zime služiti za parkiranje vozila, tijekom ljeta dijelom biti igralište. Želimo povezati Platak s turističkom ponudom na moru i upravljati sa sustavom svih sportskih objekata kroz Goranski sportski centar. Uz sve navedeno i sanaciju žičara, možemo slobodno reći kako niče novi Platak, istaknuo je Komadina.

Županijski pročelnik za regionalni razvoj, infrastrukturu i upravljanje projektima Ljudevit Krpan kazao je kako će spomenuta cesta osiguravati pristup prema sadržajima koje Platak nudi.

– Nastavak projekta SRC-a Platak odnosi se na uređenje žičara Radeševo i Pribeniš, a i vučnice koje to nisu bile stavit će se u funkciju. Želimo učiniti Platak centrom cjelogodišnjeg turizma, osigurati da ljudi s malom djecom, dakle cijele obitelji, mogu svakodnevno doći na Platak i okrijepiti se i zabaviti istovremeno. Stoga ćemo urediti i prostor s dvadesetak roštilja i klupicama, kazao je Krpan.

Javna rasvjeta

Radovi na infrastrukturnim objektima lokaliteta Platak odnose se na uređenje prometnice i parkirališta na Platku ukupne vrijednosti 2,9 milijuna kuna te sanacije i proširenja 2,2 kilometra prometnice od Malog Platka do parkirališta Platak vrijednosti 4,7 milijuna kuna.
Cesta koja se uređuje kroz parkiralište i vodit će do Velikog doma gdje će se urediti okretište za autobuse, bit će širine sedam metara, sa strane će imati nogostupe, uređenu javnu rasvjetu i sistem odvodnje, a u blizini će biti uređen upojni bunar.

Rekonstrukcija dijela županijske ceste na turističkom lokalitetu Platak financira se iz investicijskog programa Hrvatskih cesta za 2012. godinu, a rekonstrukcija prve faze parkirališta i dijela županijske ceste na području SC Platak, koju je naručio ŽUC, sredstvima proračuna Primorsko-goranske županije.

Pješačke i biciklističke staze, adrenalinski park i igralište

Direktor Goranskog sportskog centra Damir Majnarić podsjetio je kako je Općina Čavle u vlasništvo GSC-a ušla krajem prošle godine, kada je i sklopljen ugovor kojim se GSC-u daje upravljanje na žičarama Platak, kao i pratećim objektima na Platku.

– Prošle je godine obavljena rekonstrukcija žičare Radeševo i baby lifta Pribeniš, a ovogodišnja skijališna sezona počela je 19. siječnja i trajala do 8. travnja. U tih osamdeset dana, čak 38 je bilo s lošim vremenskim uvjetima, kada se nije moglo skijati. Ove godine planiramo staviti u funkciju vučnice Pribeniš 1 i Tešnje te popraviti sustav zasnježenja, a za sve spomenuto Županija je u proračunu osigurala 4,3 milijuna kuna, od čega će dio biti upotrijebljen i za izradu projekata proširenja skijališta. U bliskoj budućnosti u planu je i postavljanje novih vučnica na Radeševu. Što se tiče ljetnih sadržaja, tu mislimo urediti pješačke staze i jednu biciklističku stazu, dječje igralište, kao i adrenalinski park te izletište. Dio spomenutih projekata bit će realiziran ove, a dio sljedeće godine, a kandidirat ćemo ih i za europske fondove, kazao je Majnarić, dodajući kako sve ovo ima krajnji cilj učiniti Platak atraktivnim tijekom cijele godine.

Foto: Novi list

Dodaj komentar

PRAVILA KOMENTIRANJA: zabranjeno je bilo kakvo vrijedanje, vikanje(pisanje velikim slovima), reklamirati druge web stranice, te se treba držati teme! REGISTRIRANIM korisnicima dostupne su dodatne opcije komentiranja.
SLIKE možete uploadati preko stranice Immageshack.

Sigurnosni kod
Osvježi

Zadnji OGLASI

Prijatelji