Red Purple Black
Croatian Czech Danish Dutch English French German Greek Hungarian Italian Norwegian Polish Spanish

Puževim koracima, ali ipak naprijed

IspisE-mail

PROBUDILI SE BJELOLASICA I VLAŠIĆ
Kada bi nekoga upitali što je zajedničko skijalištima na Bjelolasici i Vlašiću, nabrojili bi prirodu, snijeg, odmor, ali postoji samo jedan pravi odgovor, a on je: ova dva skijališta u čiju se realizaciju krenulo s velikim planovima, u proteklim godinama bili su prava sramota vlasnika - dvije države, Hrvatske i BIH.

Bjelolasica, koja je status olimpijskog centra dobila krajem prošlog stoljeća te je zamišljena kao idealna destinacija za potrebe priprema hrvatskih sportaša, u posljednjem periodu nije se pomaknula „niti centimetra“ pa je bilo sasvim normalno da su skijaške staze zapuštene i liftovi neispravni, a razlog svemu, prema riječima odgovornih, bio je financijske prirode. Cijelu tešku situaciju još je dodatno pogoršao požar na glavnom objektu u kojem je bila smještena kuhinja i restoran.

Na Vlašiću, na kojem su skijaši rado boravili i prije nekoliko desetaka godina, stanje je također posljednjih godina bilo loše, od neplanski izgrađenih vikendica do nesrazmjera velikog broja posjetitelja s minimalnom dužinom, uz to i slabo uređenih staza. Pitanje dodjele koncesija i privatizacija na ovom skijalištu postalo je pitanje opstanka, no nadležni u vlasti nisu za rješenje tog pitanja imali dovoljno sluha, a vjerojatno ni osobnog interesa.
Dodatne nevolje i na jednom i na drugom skijalištu posljednjih godina izazivao je i nedostatak snijega pa se broj skijaških dana bez problema mogao izbrojati.

I kad je većina skijaša ova dva skijališta prekrižila s karte mogućih destinacija, nadležni su se trgnuli i pokazali da za Bjelolasicu i Vlašić ima još nade.


Bjelolasica

Na Skupštini HOC Bjelolasica vođenje poslovanja na početku sezone predano je Clubu Adriatic, postavljen je veliki šator koji je zamijenio zgradu uništenu u požaru i aktiviran je manji dio sadržaja. Glavne staze nisu radile jer transport nije prošao tehnički pregled, ali u funkciji je cijelu zimu bila mala staza Tintilinić, na kojoj je radilo i umjetno zasnježivanje, otvoreno je i klizalište i sanjkalište, a gosti su se mogli okušati i u curlingu. S djelovanjem je počela i skijaška akademija „Janica i Ivica Kostelić“. Brojne aktivnosti, koje su se ove godine odvijale na Bjelolasici, a uz dodatnu pomoć s neba jer snijega nije nedostajalo, i ove su godine na Bjelolasicu dovele brojne goste, a posebno najmlađe kroz program „Zimske radosti“.

Na Vlašiću je također prošle godine došlo do radikalnih promjena i privatizacije pa je tvrtka Ozon doo napravila nekoliko važnih koraka u razvoju skijališta na Vlašiću, a među njima najveći je ove sezone bio onaj o uređenju sustava za umjetno zasnježenje. Uz VlašićSKI, koji skrbi o vertikalnom transportu, novi su vlasnici nastojali redovno pripremati staze pa su brojni posjetitelji Vlašića bili ugodno iznenađeni i bez kritika na kvalitetu staza. Probudili su se i nadležni u velikim turističkim objektima pa je Vlašić često bio centar brojnih događanja, a u nekim objektima i cijene su dovedene na razinu prihvatljivih.


Vlašić

Planova na ova dva skijališta ima mnogo. Potpredsjednik hrvatske Vlade i ministar regionalnog razvoja  Branko Grčić obećao je pomoć projektu Bjelolasice, u kojem se nalazi i izgradnja hotela s četiri zvjezdice na mjestu izgorenog objekta te aktiviranje staza i liftova. Inače, Clubu Adriatic jedan od zadataka je i priprema objekata u vlasništvu države za zajedničko ulaganje ili privatizaciju, pa se na skijalištu već čuju kuloarske priče o poznatom budućem vlasniku, koji želi investirati u cijeli projekt Bjelolasice, što većina podržava i nakon čega očekuju značajan razvoj ovog centra.
Na Vlašiću također postoji niz planova, od kojih je mnoge moguće realizirati, jer je tvrtka Ozon pokazala da hoće i može, a u prvom redu riječ je o trinaest kilometara novih staza i trosjedu, koji je ovom skijalištu nužno potreban.

Dodaj komentar

PRAVILA KOMENTIRANJA: zabranjeno je bilo kakvo vrijedanje, vikanje(pisanje velikim slovima), reklamirati druge web stranice, te se treba držati teme! REGISTRIRANIM korisnicima dostupne su dodatne opcije komentiranja.
SLIKE možete uploadati preko stranice Immageshack.

Sigurnosni kod
Osvježi

Zadnji OGLASI

Prijatelji